PISANG BERSALUT COKLAT
PISANG BERSALUT COKLAT
BAHAN-BAHAN
- 4 hingga 5 biji pisang masak,kupas dan potong menjadi 2 bahagian
- 150 gram coklat masakan
- 8 batang aiskrim
- 3 sudu minyak kelapa
- topping mengikut selera
CARA MEMBUAT
- Cucuk pisang yang telah dibelah dua dengan batang aiskrim .Letakkan di atas piring dan masukkan ke dalam peti sejuk.Tunggu 2-3 jam sehingga beku.
- Sementara menunggu siapkan topping yang akan digunakan
- Panaskan coklat masakan dengan menggunakan api yang kecil ,tambahkan minyak kelapa sehingga meleleh
- Tuangkan coklat leleh ke gelas,kemudian celupkan pisang yang telah dibekukan tadi
- Letakkan pisang yang telah dicelup di atas piring lalu tambahkan topping yang sesuai
- Letak semula pisang ke dalam peti sejuk selama 30-60 minit hingga keras
Comments
Post a Comment