PUDING BETIK
PUDING BETIK
BAHAN-BAHAN
- 1 biji betik ranum
- 50 gram mentega
- 60 ml susu cair
- 6 gram serbuk agar-agar
- 375 ml air
- 1 sudu makan tepung kastad
- 1 biji telur
- 100 gram gula kastor
- 50 gram isi betik masak ( dipotong dadu)
- 1/2 sudu teh esen vanilla
- secubit garam
CARA MEMBUAT
- Kupas betik dan belah dua. Keluarkan biji dan sedikit isinya supaya lubang ditengah agak besar untuk diisi adunan puding
- Bersihkan dan simpan di dalam peti sejuk
- Masak air,gula dan serbuk agar-agar hingga mendidih dan larut.Masukkan mentega dan kacau
- Satukan telur,susu,esen vanila,tepung kastad serta garam di dalam bekas lain.Tapiskan adunan
- Masukkan adunan telur yang ditapis tadi ke dalam agar-agar yang dimasak dan kacau hingga rata
- Setelah mendidih,padamkan api dan biarkan hingga suam
- Masukkan isi betik yang dipotong dadu lalu tuangkan adunan ke dalam betik.Sejukkan sekali lagi
Comments
Post a Comment